Hpd Papuk Virovitica organizirao je Opću planinarsku školu u koju se uključilo 16 polaznika, novijih članova društva.

Škola se provodi po planu i programu Pravilnika o općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza ( 25.2.2012.). Polaznici će steći osnovna znanja i vještine iz planinarstva i dobiti osnovu za siguran i svrsishodan boravak u planinama. Također će omogućiti daljnje osposobljavanje članovima koji žele  postati vodiči.

Škola se sastoji od 15 nastavnih predmeta koji se realiziraju putem 17 sati predavanja i 11 sati praktičnih vježbi (povijest planinarstva, planinarska organizacija, poznavanje planina, zaštita prirode, meteorologija,oprema, priprema za odlazak na planinu, boravak u planinama, kretanje u planinama, opasnosti u planinama, prva pomoć, osnove spašavanja i HGSS, korištenje tehničke opreme, orijentacija i osnove speleologije). U sklopu škole obavezna su i 6 dana izleta.

Predavanja su započela 14. veljače u prostorima Športske zajednice grada Virovitice. Prvi predavači bili su iskusni članovi HPD Papuk, vodiči Vlado Subota i Zlatko Pleško. U nedjelju, 15. veljače polaznici škole odradili su i svoj prvi izlet prema programu škole – ZIMBA – zima u Baranji.

Nakon što  odslušaju sva predavanja, odrade sve vježbe i pet dana izleta, organizirati će se i dvodnevni izlet u sklopu kojega će biti i polaganje ispita.

Vjerujemo da će škola novim planinarima pružiti puno zanimljivih i korisnih informacija ali i praktičnih vještina i sposobnosti za sigurno  i ugodno kretanje planinama.

no images were found