Opća planinarska škola

 

 

 

 

 

 

Nakon prve Opće planinarske škole koju je  HPD Papuk Virovitica organizirao 2012. godine  , ove je godine organizirao drugu Opću planinarsku školu za novije članove svoga društva.

Započela je 14. veljače ove godine i imala je 16 polaznika.

Opća planinarska škola temeljni je oblik školovanja u Hrvatskom planinarskom savezu. Predstavlja osnovu za školovanje svih kadrova u organiziranom hrvatskom planinarstvu radi stjecanja općih znanja i vještina iz područja planinarstva. Njezin jedinstveni program omogućava ujednačeno i kvalitetno pripremanje kadrova za nastavak školovanja. Također, ona svim polaznicima daje temelj za sigurno i svrsishodno kretanje po planinama. Polaznici stječu širok spektar znanja, vještina i iskustva.

Škola se sastojala od petnaest nastavnih predmeta : povijest planinarstva, planinarsko organiziranje, poznavanje planina, zaštita prirode, meteorologija, oprema, priprema za odlazak na planinu, boravak u planinama, kretanje u planinama, opasnosti u planinama, prva pomoć,osnove spašavanja i HGSS, korištenje tehničke opreme, orijentacija i osnove speleologije. Način rada u školi bio je različit – predavanja, praktične vježbe ( prva pomoć, spašavanje, rad s konopcima, vježbe orijentacije) ali i jednodnevnih i dvodnevnih izleta.

Predavači su bili iskusni vodiči HPS, članovi HGSS i liječnik.278

 

 

 

 

 

 

 

 

Završila je dvodnevnim izletom  u planinarskom domu Omanovac koji je bio 18. i 19. travnja. Sastojao se od predavanja i praktičnih vježbi spašavanja i orijentacije. Završio je ispitom koji je imao  pismeni, usmeni i praktični dio. Završnom predavanju i ispitu pristupilo je 13 članova HPD Papuk Virovitica i svi su uspješno položili ispite. Komisija je pohvalila polaznike zbog izuzetno visokog postotka riješenosti testova, čestitala im i uručila diplome.

Planinari su svoj uspjeh proslavili tipično planinarski – šetnjom po Psunju.

283

 

 

 

 

 

 

Društvo sada već ima  trideset i tri školovana planinara ali samo tri aktivna vodiča. Stoga se nadamo da će netko nastaviti i  daljnje školovanje za  vodiča.