Nas osam članova ( koliko nas je stalo u kombi vozilo Športske zajednice Virovitičko-podravske županije) Hrvatskog planinarskog društva Papuk iz Virovitice  u vremenu od 7. do 10. svibnja  sudjelovali smo u akciji čišćenja otpada  koji svake godine zatrpava prekrasnu obalu i uvale u Nacionalnom parku Mljet.

Ove godine posebno su velike količine, uglavnom kućnog otpada, nošene mediteranskim strujama doputovale  do otoka Mljeta. Analizom sadržaja smeća utvrđeno je da najvećim dijelom  dolazi iz Albanije i  Crne Gore.

Stoga se već tradicionalno početkom proljeća, prije turističke sezone, održavaju velike akcije čišćenja otoka od naplavljenog smeća. Volonteri iz čitave Hrvatske, članovi raznih ekoloških društava pa tako i planinari za koje je svojstveno da su svi redom zaljubljenici u prirodu i koji ekološki promišljaju, okupljaju se u ovoj velikoj akciji čišćenja. Ona se provodi  pod pokroviteljstvom Nacionalnog parka Mljet i općine Mljet.

Na Mljetu su nas dočekali koordinator volonterskog programa, rendžer i vodič Damjan Aljinović i Martina Aljinović, također vodič i rendžerica koja je već od prije povezana s virovitičkim planinarima. Mljetski domaćini smjestili su nas u preuređeni vojni objekt Kulijer na sjeverozapadnom dijelu Nacionalnog parka. Čitavo vrijeme bili su zajedno s nama bilo da su koordinirali akciju čišćenja, bilo da su nam bili vodiči po otoku ili društvo u trenucima predaha.

Iskoristili smo priliku da svaki dan napravimo i jednu planinarsku turu. Prvi dan spustili smo se od naselja Babino polje do Odisejeve pećine. Drugi dan popeli smo se na najviši vrh na otoku – Veliki Grad  koji se nalazi u sredini otoka , izvan zaštićenog područja nacionalnog parka i sa kojeg se vidi veliki dio Mljeta, zatim Pelješac, Korčula, Lastovo i pučina prema Italiji. Treći dan  slijedio je uspon na prekrasan vrh Montokuc s kojeg se pruža bajkovit pogled na područje nacionalnog parka, otočić s crkvom svete Marije, Veliko i Malo jezero.

Kao pravi kontinentalci kada dođu na jadransku obalu, nismo propustili priliku  da se okupamo u moru. Gotovo smo sigurni da smo bili jedni od prvih kupača u ovogodišnjoj sezoni.

U Viroviticu smo se vratili s idejom da okupimo veću grupu planinara  koja bi bila voljna idućeg proljeća sudjelovati tjedan dana u volonterskoj akciji čišćenja ovog našeg prelijepog otoka.[Not a valid template]