_DSC0164 (Small)Tridesetak planinara i planinarki krenulo je autobusom u nedjelju, 28. kolovoza u 6,30 ispred županije prema Vrbovca.  Planinarsko društvo Vrbovec u sklopu 36. turističko kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ organiziralo je  Planinarski pohod vrbovečkim bregima i goricama.

Odmah po dolasku u Vrbovec na mjesto okupljanja domaćini su nas dočekali sa bogatom ponudom tradicionalnih slanih i slatkih jela ( kiflicama, klipićima, dizanicama, gibanicama, makovnjačama, orehnjačama, štruklima  i svakakvim drugim jelima) . Najveća potražnja bila je za domaćim vrbovečkim jegerom.

Uslijedili su pozdravni govori predsjednice Hpd Vrbovec i predstavnice Turističke zajednice grada Vrbovca. Predsjednik Vlado primio je priznanje koje je naše društvo dobilo za prvo pojavljivanje na pohodima.

Pohod je započeo u 9.00 sati ispred ulaza u I. OŠ Vrbovec (pored ljetne pozornice). Vodič nas je poveo kružnom stazom koja je išla preko vinograda Vinišće – Lovrečka Varoš – Marenić– potok Zlenin – Cerje – Vrbovec.

Staza nije bila zahtjevna i prilagođena je svim dobnim skupinama. Tako je na stazi bilo i planinara različite dobi – od predškolaca do osamdesetogodišnjaka. U debeloj  hladovini ogromnog hrasta, na pola puta, dočekala nas je okrjepa. Nakon onoliko puno jegera i makovnjača malo smo „slabije“ jeli , ali hladna voda i gemišti dobro su nam „sjeli“.

Pauzu smo napravili i u Lovrečkoj Varoši kod crkve svetog Lovre. Oduševila nas je svojom jednostavnom ljepotom, malim orguljama i jedinstvenom propovjedaonicom u obliku ribe, prvog kršćanskog simbola.

Kružnom stazo vratili smo se u Vrbovec, kod ljetne pozornice već u 12,30. Po programu je opet uslijedilo jelo. Ovaj puta domaćini su nam pripremili meso s roštilja i mineralnu vodu. Moto HPD Vrbovec „ Danas penjem, sutra stenjem“ za ovaj dan valjalo bi promijeniti u „Danas jedem, sutra stenjem“.

U popodnevnim satima uživali smo u obilasku izložbenog prostora, štandova, glazbenom programu, plesu, hladnim napitcima. Poneki su „šopingirali“ – a što drugo nego hranu, ali uglavnom za ponijeti doma.

Što mislite hoćemo li sudjelovati na idućem vrbovečkom pohodu!?

Ana Tomac