U nedjelju, 4.11. u 7 sati krenuo je pun autobus planinara HPD „Papuk“ prema Zagrebu. Izašli su iz autobusa u Gračanskom Dolju kod Tunela. Spremni za hodanje krenuli su najprije stazom broj 17 prema stazi broj 14 – Čuvenom Leustekovom stazom uputili su se prema vrhu Medvednice – Sljemenu. Šuma je bila prelijepa unatoč tome što je cijelo vrijeme u njoj carevala gusta magla.

Vodič pripravnik Kristijan Paljar vodio je grupu umjerenim tempom ali je svejedno dobro došlo malo odmora i okrijepe u planinarskom domu Runolist.

Nakon toga planinari nastavljaju dalje prema Činovničkoj livadi na kojoj je bila toliko jaka magla da oni na početku kolone nisu prepoznavali planinare na začelju.

Par minuta nakon toga popeli su se do kapele Majke Božje Sljemenske kraljice Hrvata koja je sagrađena 1933. , kada ju je posvetio nadbiskup Antun Bauer. Zamišljena je kao spomenik tisućugodišnjice Hrvatskog kraljevstva.

Došavši na vrh Sljemena jedva su vidjeli vrh čuvenog tornja. Inače lijep pogled prema Zagorju zamijenilo je sivilo.

Okrijepivši se u jednom od nekoliko ugostiteljskih objekata na vrhu, umorni od svladanih 800 metara uspona, sjeli su zadovoljno u autobus i krenuli put Virovitice. Pri tome su neprimijećeno prošli pored vidikovca s kojeg se najljepše vidi Medvedgrad koji je tom prilikom bio posve izgubljen u magli.

Ana T.