Treći ovogodišnji izlet, a prvi u veljači, po Planu društvenih izleta HPD „Papuk“, održan je 10. veljače 2019. godine kada su se punim autobusom i dva osobna vozila uputili planinari iz Virovitice, već u jutro od 7 sati sa već tradicionalnog mjesta polaska ispred zgrade Virovitičko-podravske županije, prema Parku prirode Papuk i izletištu Jankovac. Tridesetak planinara HPD „Papuk“ i dva psa prehodalo je oko 14 km, a polazak je bio od planinarskog doma Jankovac.

Kretali su se planinarskim stazama preko Jezerca do Nevoljaša (HGSS kuća) gdje se obavezno napravila još jedna u nizu grupnih fotografija i to na vrhu Nevoljaš 740 m, kod vidikovca.

Ovdje se manja grupa društva odvojila i po dogovoru krenula put Jankovca kako bi obišli i Grofovu stazu.

Nakon kratkog odmora i okrijepe veća grupa je nastavila put do Anđine barake (spomenik poginulim braniteljima) i drugog vrha Papuka, Ivačke glave 913 m.

dav

Nakon uživanja u pogledu, smijehu i dobrom društvu te obnove energije nastavili su put sa Ivačke glave do Kožić hrasta (708 m), preko predjela Sokolina sve do početne točke na Jankovcu, gdje su odmarali te uživali u gastronomskim specijalitetima.

Za sve one koji se pitaju koliko i na kojoj nadmorskoj visina još ima snijega, planinari Kristijan i Tomislav, pažljivo su evidentirali i ustanovili da se snježni pokrivač (ne krpice i tragovi snijega) zadržao na visinama iznad 750 m i to sa sjeverne strane Papuka. Snježni pokrivač mjestimice je deblji od 15 cm.

Cilj ovog planinarenja je ispunjen jer su svi planinari uživali u prirodi i dobrom društvu i to sve u Parku prirode Papuk krećući se i dionicom trase Slavonskog planinarskog puta.  Bio je to i prvi veći izlet pod vodstvom vodiča pripravnika Kristijana i Tijane uz pratnju iskusnog vodiča i dopredsjednika društva, Vladimira.

Tekst i foto – svi pomalo 🙂