Bajkovita, mistična i prkosna Paklenica. Ponovno nas je ostavila bez teksta.
Nakon godinu dana ponovno smo posjetili Nacionalni park Paklenicu.
Ranojutarnje buđenje u subotnje jutro i polazak u 5h ispred zgrade županije. 21 planinar i vodič Zlatko zaputili su se prema Nacionalnom parku Paklenici. Usputno stajanje, miris prve jutarnje kave i okrjepa prije dolaska na naše odredište. Oko 11h dolazimo na ulaz u Nacionalni park Paklenicu.
Počinje avantura za planinare koji jedva čekaju da protegnu noge nakon 5h sjedenja. Zlatko kupuje karte i krećemo. Puna „ratna“ sprema kod većine, možda i malo previše stvari u ruksacima, ali bolje da ima nego, ne… Na račvanju planinarskih staza koje vode prema planinarskom domu Paklenica i Anića kuku razdvajamo se. Jedan dio „ekipe“ pod vodstvom Kristijana i Branke odlazi na Anića kuk. Dok drugi dio „ekipe“ nastavlja put pod Zlatkovim vodstvom do planinarskog doma Paklenica i Ramića dvora.
Put na Anića kuk nije bio lagan. Temperatura zraka od 32°C, užaren kamen i visok postotak vlage u zraku samo su otežavali i onako težak uspon. Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada Anića luka s izvorom. Hrabra, neustrašiva ekipa uspješno se uspela na Anića kuk. Fotografiranje, „žigovanje“ u obilaznice, i put natrag preko oštrih stijena u podnožje Aniće. S vrha Anića kuka posebno se lijepo vidi klanac Velike Paklenice i najviši vrhovi Velebita. Zlatkova ekipa se je za vrijeme našeg uspona na Anića kuk već približavala Ramića dvorima i Mariju. Nakon kratkog odmora od uspona, hrabro smo kretali dalje prema planinarskom domu Paklenica i Ramića dvorima. Oko 20:30h dolazimo u Ramića dvore kod ostataka naše ekipe i Zlatka. Dok nas je Zlatkova ekipa čekala, vrijeme je iskoristila za posjetu zaseoku Sklopine. Druženje, večera i noćenje. Dobro jutro ekipa, 6h je. Oko 9h smo se zaputili iz Ramića dvora prema špilji Manita peć. Put nije bio zahtjevan, barem ne do dijela kada smo se počinjali uspinjati. Sredina je dana sunce prži, zaklona od sunca malo ili nimalo. Temperatura zraka oko 30°C. Nije bilo lagano uspinjati se po najvećoj vrućini. Tješili smo se da se u špilji budemo rashladili. Temperatura u špilji cijele godine se kreće oko 9°C. Manita peć je jedina špilja na prostoru Parka koja je otvorena i uređena za posjet. Svojom prostranošću i ljepotom ukrasa oduševljava posjetitelje još od davne 1937. godine, kada je nakon uređenja staze započelo njeno posjećivanje. Ulaz u špilju nalazi se na 570 m nadmorske visine. Špilja obiluje špiljskim ukrasima ili sigama. Oni se razlikuju prema obliku i načinu postanka. Najčešći tipovi siga koje možete vidjeti u Manitoj peći su stalagmiti, stalaktiti, sigasti stupovi (stalagnati) i špiljske kamenice (kaskade). Neki od tih ukrasa dobili su imena po svojim zanimljivim oblicima, primjerice kaciga, orgulje i vještica. Špilja Manita peć odlikuje se i bogatstvom podzemne faune. U špilji možete zapaziti razne vrste šišmiša, a dosadašnjim istraživanjima ukupno su utvrđene i 52 svojte beskralješnjaka od čega je 20 svojti pravih špiljskih životinja. One su se prilagodile podzemnom okolišu i obično ne mogu preživjeti izvan špilja. Karakterizira ih nedostatak pigmenta i organa vida, ali imaju razvijena druga osjetila (miris, okus, dodir). Manitu peć su istraživali i u njoj sakupljali faunu mnogobrojni poznati europski biospeleolozi. Rezultat toga je otkriće novih vrsta, kao što je lažištipavac Chthonius radjai i račić Bogidiella sketi.
Nakon obilaska Manite spuštamo se do suvenirnice koja se nalazi na ulasku u Nacionalni park Paklenicu.
Za kraj našeg boravka, počastili smo se kupanju u moru, sunčanju i ispijanju cuge u kafićima na plaži. Dolazak u Viroviticu bio je iza ponoći. Oko 1h.
Hvala domaćinu Mariju koji nas je dočekao na originalan način kako samo on zna. I na kraju, veliko hvala našem vodiču Zlatku koji nam je ova dva dana izleta učinio nezaboravnima.
Tekst: Kiki
Fotke: Zlatko, Dubravko, Deana, Marija, Ljiljana….