3. i 4. kolovoza 2019.

Kao predstavnik svog društva „Papuk“ iz Virovitice, pridružio sam se PD Dubovac iz Karlovca na planinarskoj turi na Triglav. Polazimo u pola 7 iz Karlovca prema Julijskim Alpama. Nakon 4 sata vožnje stižemo na Aljažev dom (1015 m) početnu točku našeg uspona. U 11:15 polazimo, a nakon 40 minuta hoda dolazimo do početka staze CEZ PRAG (Klinčani put) na tabli pokazuje 6h do Kredarice. Put nas vodi kroz strmije razvedene stijene osigurane klinovima. Naizmjence idemo strmim stazama, klinovi, dolazimo do dijela uspona preko vertikalne stijene koja je izvrsno osigurana. Pogledi na sve strane prema prekrasnim visovima i dolini. Izlazimo na strmi sipar i otvara nam se njegovo kraljevstvo Triglav, sitne točke na grebenu i vrhu kao i Aljažev Stolp, lijepo se prikazuju. Susrećemo i Divokoze, plemenite životinje koje je čast tako izbliza gledati i uživati u njihovim elegantnim pokretima. U dom stižemo u 5 sati, umorni od dugačkog puta iz doline, strmog uspona, teškog ruksaka i prijeđene 1500 m visinske razlike. Kredarica je najveći, najopskrbljeniji dom u Sloveniji. Dom sadrži 30 soba sa 140 kreveta , 8 spavaonica sa 160 kreveta , cijena noćenja iznosi 16 Eura. Prvi dan: 6h uspona , 1500 m visinske.

Drugi dan: Ustajemo u pola 6 , po dogovoru polazak je u 7:15. Stavljamo pojaseve, kacige i samo potrebne stvari u ruksak za uspon. Iskusni vodič Robert nam daje još uputa i savjeta prije kretanja u stijenu. Par minuta hoda i dolazimo u podnožje stijene, Zavoravna Plezalna Pot – Ferata. Penjemo se uskim stazama osiguranim sajlama, ispenjavamo vertikalne dijelova u stijeni, nakon kojih izlazimo na greben. Prolazimo uskim grebenom laganim koracima i pred nama se u daljini ukazuje strma grebenska stijena na koju ćemo uskoro poći. Kako se sve više uspinjemo ka vrhu, nastaje gužva od grupa koje silaze sa vrha, čekamo osigurani na sajlama dok nas ne zaobiđu. Na uskom dijelu pred sami vrh ostajemo 15 min i čekamo da se grupa planinara spusti iz tog dijela. Strpljivo čekamo i evo nas ubrzo na vrhu Triglava, nacionalnom ponosu Slovenije, visine i snage. Dolazim na vrh, u glavi još nisam svjestan da sam tu na njegovom veličanstvenom vrhu, više od dvije godine čekanja, maštanja, napokon stojim tu punim srcem i neopisivom srećom. Čestitamo si, radosni, veselimo se slikamo, na sve strane pogledi na fantastične Julijske Alpe i njene strme stijene i špiceve, trojica Slovenaca mi čestitaju na vrhu koje sam upoznao na domu. Na vrh smo stigli u pola 10, nakon 2:15 uspona. Ostajemo malo više od pola sata i vrijeme za polazak prema dolje. Lagano hvata nervoza jer ce spust biti teži. Polako korak po korak napredujemo, osiguravamo se na sajlama, savladavamo strmine pod nama na ferati i oko 12 sati stižemo na Kredaricu. Otvaram Laško i gledam prema moćnom Triglavu. Sat vremena odmora i krećemo prema dolini Krme, spuštamo se po strmom siparu, pa zatim kasnije po lakšim kamenitim stazama do lagane šumske staze. Stižemo u dolinu Krme na zasluženi odmor. 5 sati ukupno na Triglavu, 5 sati spusta prema dolini Krme, ukupna visinska razlike 2264. U dva dana ukupna visinska razlika 3764 m.

„Triglav nije planina, Triglav je kraljevstvo“, rekao je još davno Julius Kugy. Mnogi bi dodali i simbol, vladar svoje okolice te najpoželjniji planinarski cilj u Sloveniji i jedan od najpoželjnijih ciljeva cjelokupnih Istočnih Alpa. Ne čudi stoga to što Triglav svake godine privlači mnoštvo planinara, a oni iz Hrvatske tradicionalno su među najbrojnijima.

Sebastian Leci, HPD „Papuk“