U nedjelju, 15. 9. 2019. godine naše Društvo se odazvalo na poziv HPD Sokolovac Požega na njihov tradicionalni izlet „Tragom putopisa Julija Kempfa“.

Prema službenom izvješću domaćina na izletu se okupilo 44 planinara iz sedam planinarskih društava (HPD „Papuk“ Virovitica, PD „Konjuh“ Tuzla, HPD „Vidim“ Kutjevo, PD „Zanatlija“ Osijek, HPD „Bršljan – Jankovac“ Osijek, HPD „Gojzerica“ Požega, HPD „Sokolovac“ Požega i članovi neformalne planinarske skupine „Šapice“), i iz sedam gradova (Virovitica, Kutjevo, Našice, Osijek, Tuzla, Slavonski Brod i Požega). Najmlađem sudioniku je 13 godina, a najstarijem 80 godina. Na izletu su bila i tri kućna ljubimca; Gita, Bella i Floki.

Prvotno se javilo 7 veličanstvenih na poziv za izlet i onda je sve “uprskao” Ivan i rekao da bi i on s nama, a kako je član društva, eto “morali” smo ga povesti 🙂

Iako je on bio i jedan od kormilara jedne od dvaju posada. Okupili smo se ispred zgrade Županije, kao i svaki puta već u 06:30, popunili mjesta u automobilima, podesili navigacije na Trg Graševine u Kutjevu i krenuli.

Pridružili smo se u Kutjevu ostalim planinarima te nakon fotografiranja ispred gradske kuće pošli na imanje OPG Livak, gdje smo parkirali i uporabom vlastitih nogu krenuli kroz kutjevačke vinograde prelazeći Duboki potok nakon kojeg smo ušli u gustu šumu koja nas je gotovo cijelim putem skrivala od sunca i vrućine.

Iz teksta domaćina HPD Sokolovac Požega prenosimo: “Otprilike sat vremena od polaska uslijedila je malo veća pauza za odmor i okrjepu koju smo iskoristili za upoznavanje sudionika sa znamenitostima Krndije, o kojima su čitali Marina iz Našica, Vesna i Predrag iz Požege, i Mario iz Virovitice, koji je čitao najzanimljiviji dio koji kaže kako se na Krndiji nalaze vulkanske stijene (na Lončarskom visu): trahiandeziti (latiti), andeziti i da su trahiandeziti nastali u svezi sa sinsedimentacijskim vulkanizmom u dobu kad su se taložili otnang-karpatski sedimenti duž rasjednih sustava, a kristalizirali su se u podmorskim uvjetima, koji je sve oduševio.

Pred sam kraj izleta uslijedio je još jedan „recital“, kako su čitanje nazvali prisutni planinari, kod vidikovca „Vila Vinkomir“ o Juliju Kempfu, koji su pročitali Vesna, Marina i Mario.

Staza i cijeli izlet bili su puni iznenađenja, a putem smo vrludali kroz potoke, livade, šikare, šume, vinograde, polja, kroz mnoštvo raznog bilja i grmlja.

Na početku je najavljen samo jedan „jači“ uspon, iako ih je bilo više, a jedan je najavljen iz razloga da pojedini izletnici ne odustanu.

Najteži uspon uslijedio je nakon drugog spuštanja u Duboki potok, koji su svi uspješno svladali, a poseban pljesak za uspon su dobili članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, Rada (72 god.), i Drago (80 god.). Vodič se nakon uspona nije obraćao planinarima iz sigurnosnih razloga i zbog potencijalnih verbalnih „čašćenja“.

Nakon dolaska u poznati i prekrasni dvorac Kutjevo svi usponi i padanja na zadnji dio tijela, sva proklizavanja i sva preskakanja jaraka i ograda, vodiču su oprošteni zbog zadovoljstva programom u atriju dvorca, i u samom dvorcu.

Vodič izleta bio je Predrag Livak, a pomoćni vodiči su bili Tomislav Garilović i Mario Ripli (iz Virovitice), ujedno i glavni fotograf izleta.

Ukupno trajanje izleta i programa je bilo 6.5 sati uz 16 prijeđenih kilometara.

Krndija nas je možda malo iscrpila, ali nam je pružila prekrasne poglede na kutjevački kraj, te mnoštvo smijeha…”

I da zaključimo kako je ovaj nepoznati izlet bio odličan i da su planinari “Papuk” sa Krndije ponijeli u Viroviticu samo najljepše uspomene (jer drugačije nije niti bilo).

Fotke i tekst HPD Papuk i HPD Sokolovac