Zatvorili smo i ovogodišnje Dane otvorenih vrata HPD „Papuk“ iz Virovitice i HGSS Stanica Orahovica, trajalo je samo dva dana, petak i subotu, kroz koje smo bili vođeni jednim ciljem, upoznati građanstvo Virovitice sa tajnama zanata gorskih spašavatelja i planinara virovitičkog kraja. Zajedno, predstavljali smo i dio naše Županije. Ponosi na ono što radimo i živimo, sa glavnim ciljem…uživanjem u svakom koraku učinjenom gojzericom pa i onim opasnim korakom. Onaj „teži“, visokogorski, dio planinarstva pokazao nam je član našeg društva „Papuka“, Sven iz Pitomače, iznoseći svoja iskustva koja je stekao baveći se ovom granom planinarstva, upozorio je na opasnosti, pokazivao opremu koja ponekad „život znači“.

Ostavio je ponekom izjavom i osobito fotografijom bez daha ne samo posjetitelje koji su prvi puta čuli za planinarenje, već i iskusne planinare koji se nisu uspinjali planinom niti vrhom većim od naše ponosne Dinare, Sinjala našeg. Tako smo petkom navečer uživali u Gradskom muzeju Virovitica, a subotu smo od jutarnjih sati proveli štand do štanda, jedno uz drugo, spašavatelji i planinari, spremni da pokažemo svu opremu koja je potrebna planinaru početniku do planinara visokogorca dok su spašavatelji upozoravali na opasnosti koje nas, planinare, mogu zateći u pohodima i kretanju prirodom, a osobito ukazivali na važnost dobre pripreme, kako tjelesne tako i mentalne prije polaska na zahtjevne ture.

Građane je osobito zanimala nova tehnologija i oprema koju posjeduje HGSS, a poneki prolaznici gradskom šetnicom su obećali i da će se okušati zajedno sa planinarima u organiziranim pohodima. Javnost je upoznata još jednom sa radom ove dvije Udruge u nadi da će se što više mladih pridružiti im i zajedno uživati u svim ljepotama, krećući se i boraveći u planinama te naučiti koliko je zaštita i očuvanje prirode bitna za sve stanovnike ove naše male „kugle“. Otvorena vrata ove dvije organizacije koje su u stalnoj sinergiji i čvrstoj, neraskidivoj vezi, zatvorena su samo privremeno.

Planinarimo odgovorno kako naši prijatelji iz HGSS ne bi imali puno posla! Pridružite se planinarima Virovitice i HGSS Orahovice te kroz naše organizirane oblike školovanja steknite solidno osnovno znanje o planinama i planinarstvu.

Često ponavljamo ovu rečenicu “ Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim.“ (HPS)

Čestitamo našoj Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja koja ove godine obilježava 70 godina od svojega osnutka.!

Veliko hvala svim planinarima i članovima HGSS Stanice Orahovica koji su omogućili da se ovi Dani održe sa uspjehom, vi znate tko ste! 😉