Ponedjeljak je, 22. 6. 2020., tmurno i oblačno. Vremenske prilike u skladu su s događajem koji su obilježili planinari HPD-a „Papuk“ iz Virovitice. Točno na današnji, praznični dan, 22. 6. 2019. godine, petorica planinara ovog Društva krenula su na izlet Papukom, među njima i Mladen. Vratili su se bez njega… Uslijed bolesti srušio se na planinarskoj stazi podno vrha Lapjak i preminuo. Virovitički planinari ostali su bez aktivnog, vrijednog i omiljenog člana Društva.

U znak vječne zahvale odlučeno je da će se svake godine, na taj dan obilježavati godišnjica smrti planinara Mladena Kosija pod nazivom „Mladenov uspon“, planinareći stazama kojima je on posljednji put kročio.

Tako je bilo i ove prve godišnjice, kada je u jutarnjim satima iz Virovitice 36 planinara krenulo put Jankovca i Parka prirode Papuk. Dolaskom u Park prirode krenuli su od spomenika Anđina baraka prema vidikovcu Nevoljaš gdje je uslijedio kratak predah nakon čega se nastavilo prema Lapjaku i Mladenovom mjestu. Laganim hodom planinari su stigli na mjesto gdje je u neposrednoj blizini planinarske i poučne staze na kamenu Papuka obraslom mahovinom, uz odobrenje Javne ustanove Park prirode Papuk, postavljena ploča u spomen na Mladena. Uz minutu šutnje i pjesmu koju je Perica posvetio Mladenu uslijedilo je zajedničko fotografiranje i uspon prema vrhu Lapjak gdje je uslijedila duža pauza. Došlo je vrijeme za polazak prema Jankovcu i planinarskom domu pa su se planinari podijelili u dvije grupe od kojih je jedna krenula dužom stazom, a druga kraćom. Tijekom nekoliko sati hoda obišli su većinu Parka šume Jankovac i Parka prirode Papuk te se okupili kod PD-a Jankovac odakle su oko 17 sati zajedno krenuli prema Virovitici s kratkim stajanjem na Mjesnom groblju u Cabuni kako bi još jednom zahvalili Mladenu na svemu dobrome što je učinio, kako za Društvo tako i za svakog planinara s kojim je pohodio planinarske staze i vrhove diljem Hrvatske.

Laki ti nebeski vrhovi, prijatelju!