PLANINARSKI IZLET

KUDIN MOST – POŠTAK (1425 m)
12. – 13. 11. 2022.

Vrijeme i mjesto polaska: 12.11.2022. u 4,30 sati ispred zgrade Županije
Povratak : 13.11.2022. u kasnim večernjim satima
Prijevoz: autobus/kombi, ovisno o broju prijavljenih
Cijena: 550,00 kn prijevoz i smještaj u apartmanima u Gračacu na bazi 15 osoba (hrana i piće u vlastitoj organizaciji).

Vodiči: Svjetlana Bardić, Dalibor Bilić i Mara Vidović
Prijave: Mari Vidović na broj 099733664, do 25. listopada 2022., pri prijavi je potrebno uplatiti akontaciju u iznosu od 200,00 kn a ostatak iznosa uplatiti do 9. studenog 2022.

Uplata prema dogovoru na adresi Društva Trg kralja Zvonimira 5, Virovitica ili uplatom na IBAN: HR5324850031100215723, opis plaćanja-izlet Poštak te ime i prezime planinara


Težina staze: kondicijski umjereno zahtjevna, a tehnički nezahtjevna
Oprema: standardna planinarska – prilagođena vremenskim uvjetima (gojzerice, štapovi, rezervna odjeća, zaštita od kiše i vjetra, prva pomoć, naglavna lampa).
Dokumenti: zdravstvena iskaznica, planinarska iskaznica, osobna iskaznica
Plan puta: Vozimo se do Gračaca i mjesta Golubić, koje je polazišna točka za pješački dolazak do Kudinog mosta na rijeci Krupi. Rijeka Krupa je najveća pritoka Zrmanje, a njezinih 11 kilometara dužine ukrašeno je s čak 19 slapova. Glavna znamenitost je kameni most sagrađen prije više od 200 godina. Mladić Kude, kako bi došao do djevojke koju je volio, sagradio je u suhodizu most te kroz 12 lukova i isto toliko kamenih stupova spojio dvije obale rijeke Krupe.
Nakon obilaska Kudinog mosta vozimo se prema Gračacu gdje je organizirano spavanje u apartmanima.

Drugi dan je ustajanje u 7 sati, doručak i priprema za polazak. U 8 sati predviđen je polazak do mjesta Otrić, odakle je početna točka za uspon na Poštak. Vrijeme provedeno na stazi s pauzama je 5-6 sati.
Poštak se nalazi između završetka Velebita i početka Dinare. Podno vrha se nalaze kamene skulpture koje je izbrusio vjetar, a najpoznatija među njima je glava svemirca. Za kraj je predviđen odlazak do izvora rijeke Zrmanje, te oko 17,00 sati polazak prema Virovitici.
Program je okvirni te su moguće izmjene u skladu sa situacijom na terenu ili nepredviđenim okolnostima, a ostale detalje vezane za izlet dobiti će naknadno svi prijavljeni izletnici.

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima na terenu kao i otkazati izlet.