Planinarska tura GORSKI KOTAR (Klek, Bijele i Samarske stijene)
dana 6.-7. svibnja 2023.


Vrijeme i mjesto polaska: subota 6.5.2023. u 5,00 sati ispred zgrade Županije
Povratak: nedjelja 7.5.2023. u kasnim večernjim satima
Prijevoz: Autobus s 20 mjesta

Cijena: 65 eura (cijena uključuje prijevoz, smještaj u apartmanima u Ogulinu i ulaznicu za Zavičajni muzej). Hrana u vlastitoj organizaciji.
Vodiči: Javor Bogati i Mara Vidović

Prijave: Mari Vidović na broj 099 733 66 45, do 27. ožujka 2023.
Pri prijavi je potrebno uplatiti akontaciju u iznosu od 20 eura, a ostatak iznosa uplatiti do 3. svibnja 2023.

Uplata prema dogovoru na adresi Društva Trg kralja Zvonimira 5, Virovitica ili uplatom na
IBAN: HR5324850031100215723, opis plaćanja-izlet Gorski Kotar te ime i prezime planinara.

Oprema: standardna planinarska – prilagođena vremenskim uvjetima (gojzerice, štapovi, rezervna odjeća, zaštita od kiše i vjetra, prva pomoć, naglavna lampa, rukavice).

Prvi dan: dolazak u Ogulin, obilazak Zavičajnog muzeja, uspon na Klek, kolijevku hrvatskog planinarstva. Uspon je tehnički i kondicijski srednje zahtjevan, a vrijeme hoda s pauzama je oko 3 sata. Smještaj u apartmane i druženje.

Drugi dan: Doručak te polazak do tzv. 13 km gdje je početna točka za uspon na Bijele i Samarske stijene (Zapadna skupina), jedan od strogih prirodnih rezervata gdje ćemo uživati prekrasnim prirodnim vidicima
Trajanje staze: 6 – 7 sati hoda
Težina staze: kondicijski i tehnički jako teška

Staza će se odrediti prema procjeni spremnosti i spretnosti sudionika izleta uz mogućnost organiziranja grupe za manje zahtjevnu stazu.

Klek (1173 m) je kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma te je vrlo posjećen. Najposjećenija staza je od Bjeloskog kojom idemo i mi. U samom početku uspona staza vodi preko livade nakon koje slijedi uspon kroz šumu. Malo prije planinarskog doma Klek čeka natpis „Dobro došli u carstvo klečkih vještica“, a prema legendi tu se vještice okupljaju za vrijeme olujnih noći. Klek je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice.
Od planinarskog doma staza vodi zapadnom stranom ispod vršne stijene po dosta strmom terenu, a kroz Klečku stijenu su izgrađene stepenice na kojima je postavljena užad koja služi kao pomoć za uspon na sami vrh Kleka. Vrh Kleka je ravna kamena glavica s koje pogled seže na Bjelolasicu, Risnjak te cijeli oglinski kraj.
Uspon na Bijele stijene za neke je najatraktivniji planinarski izlet u Hrvatskoj je r je priroda stvorila galeriju nevjerojatnih krških oblika. Znameniti prsti t. uske šiljaste stijene, jedan su od najeksponiranijih planinskih motiva.
Bijele i Samarske stijene ima status strogog rezervata prirode, a pripadaju masivu Velike Kapele. Uspon na Bijele i Samarske stijene za neke je najatraktivniji planinarski izlet u Hrvatskoj jer je priroda stvorila galeriju nevjerojatnih krških oblika. Znameniti prsti tj. uske šiljaste stijene, jedan su od najeksponiranijih planinskih motiva na Bijelim stijenama. Vrh Bijelih stijena (1335 m) je golema stijena okomitih strana. Područje je vrlo nepristupačno i slabo prohodno što daje poseban planinarski ugođaj pri obilasku. Vrh Samarskih stijena (1302 m) nalazi se u zapadnoj skupini Samarskih stijena. Bijele i Samarske stijene su kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice.

Program je okvirni te su moguće izmjene u skladu sa situacijom na terenu ili nepredviđenim okolnostima, a ostale detalje vezane za izlet dobiti će naknadno svi prijavljeni izletnici.
Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima na terenu kao i otkazati izlet.