Planinarski izlet JADRANSKI OTOCI

Goli otok – RAB – Sveti Grgur

23. i 24. 9. 2023.

Vrijeme i mjesto polaska: subota, 23. 9. 2023 u 03.00 sata ispred zgrade županije u Virovitici

Povratak: nedjelja, 24. 9. 2023. u večernjim satima

Prijevoz: kombi vozila

Cijena: 130 € po osobi (u cijenu uključen prijevoz, smještaj u apartmanima, izlet brodom na Goli otok i otočić Sveti Grgur, vožnja vlakićem, ručak na brodu)

Prijave: do 15. 7. 2023. vodiču Svjetlani Bardić na broj mobitela 098 1929 031 (Viber, Whats App, SMS…)

Prijava vrijedi uz uplatu akontacije u iznosu od 40 €, ostatak uplatiti do 15.09.2023.

Oprema: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima: gojzerice, štapovi, rezervna odjeća, prva pomoć, osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica.

PLAN IZLETA:

1. dan:

 • dolazak u mjesto Jablanac (trajektno pristanište) gdje nas kupi turistički brod.
 • izlet kreće u 9.30. Plovi se do uvale Zavratnica (dio NP Velebit), gdje se razgledava uvala i potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata, zatim Goli otok – vođena tura po Golom otoku i zgradama zatvora (najozloglašeniji zatvor bivše Jugoslavije iz doba komunizma, tzv. hrvatski Alcatraz, ručak na brodu, posjet otoku Sveti Grgur (vrijeme za kupanje i/ili hodanje), plovidba prema Rabu uz zalazak sunca (nadamo se).
 • Povratak na Rab je oko 18.30. Obilazak grada Raba, slobodno vrijeme.
 • Smještaj i noćenje u apartmanima u Supetarskoj Dragi.

2. dan:

 • buđenje, doručak.
 • Polazak na stazu vrh Kamenjak – Lopar.
 • Staza je dužine 11 km. Polovica staze je u kamenim hridima, a druga polovica pripada ravnoj šumskoj Premužićevoj stazi. Uspon kreće iz mjesta Mundanije. Na putu prema vrhu nalazi se i dr. M. Tomasića vidilica na 330 m nadmorske visine postavljena 18. 10. 1932. godine. Ovaj vidikovac pruža pogled na Grad Rab, a u daljini se vide dijelovi Cresa i Lošinja.
 • Staza nastavlja prema vrhu Kamenjak 408 nmv.
 • Nakon vrha spuštamo se prema Rajskoj plaži u mjestu Lopar.
 • Vrijeme potrebno za prolazak staze 4-5 sati.
 • Ovisno o vremenskoj prognozi kupanje na Rajskoj plaži, ručak i polazak prema Virovitici.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a. Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo i vodiča. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet. Ako prijavljeni član odustane od sudjelovanja na izletu novac se ne vraća osim u iznimnim situacijama (bolest, smrtni slučaj, samoizolacija ili drugi opravdani razlog uz predočenje dokumentacije). Povrat novca odobrava se na sastanku Izletničke sekcije na prijedlog vodiča izleta, a uz suglasnost Izvršnog odbora. Prenošenje uplata na druge osobe moguće je uz suglasnost vodiča. Ako se prijavi više zainteresiranih od predviđenog broja, formira se lista čekanja. Prijava bez uplate 1. rate ne smatra se valjanom. Prijave za sudjelovanje na izletu rangiraju se prema redoslijedu uplata, a prednost pri prijavljivanju može se dati redovitijim ili sposobnijim članovima i slično. Redoslijed prijava i konačan popis sudionika izleta utvrđuje vodič.

Rab – vrh Kamenjak
KT HPO 15.4., 408 m

Kamenjak ili Straža nezamjetno je uzvišenje na sjeveroistočnom rubu vršne rapske visoravni, na mjestu gdje se greben počinje naglo obrušavati prema moru. Najviši dio grebena ima oblik široke krške visoravni ispresijecane brojnim suhozidima. Na samome vrhu je ograđen telekomunikacijski objekt do kojega je bila provedena teretna žičara. Ona je zapuštena i neupotrebljiva jer je danas zamjenjuje uska i djelomično betonirana cesta. Na visoravni, uz cestu prema vrhu, nalazi se ugostiteljski objekt s ponudom jela i pića, koji je otvoren tijekom ljeta. Od njega se pruža lijep vidik prema gradu Rabu i Kvarneru.
(izvor: https://www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi/rab-vrh-kamenjak/)

Zanimljivosti:
Jeste li znali da je uvala Zavratnica nastala otapanjem posljednjeg Ledenog doba? Ili da su upravo ondje za vrijeme drugog svjetskog rata Britanci, Nijemci i Talijani međusobno potapali brodove. Na Rabu se nalazi Koncentracijski logor Kampor. To je bio fašistički koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata.
Otok Rab je dug svega 22 km. Sveti Kristofor je zaštitnik grada Raba. Dan grada Raba se slavi 9. svibnja kao dan pobjede kada se održava Rapska fjera.
Na taj isti dan 1075. godine, Kristofor je spasio grad od strijele Normana. Nekoliko stoljeća se relikvije sveca Kristofora nalaze u katedrali u gradu Rabu.
Narodna izreka kaže da je Bog stvorio otok Rab samo za sebe, a vrag je na njega poslao ljude. Otok Rab još od doba Rimljana naziva “otokom sreće” – Felix Arba. Odavde je u svijet pošao i Sveti Marin, utemeljitelj državice San Marino. Otok Rab je ljepotom više puta zaslužio važne nagrade: Srebrni cvijet Europe, Plavi cvijet.
U dolini Supetarske Drage naći ćete ostatke benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra, jedne od najznačajnijih građevina iz 11. stoljeća na tlu Hrvatske, koja u svom zvoniku čuva najstarije zvono na Jadranu.
Od posjete britanskog kralja Edwarda VIII. Početkom 20. st., Rab je poznat kao kolijevka naturizma. Omiljena kupališta pobornika tjelesne slobode su Sahara, Stolac i Ciganka. Na “otoku ljubavi”, kako se popularno naziva otok Rab, očekuju vas 22 pješčane plaže, a najljepša među njima je Rajska plaža, duga oko 1500 metara.
Raskoš biljnog svijeta, otok Rab je očuvao do danas i ubraja se među najzelenije otoke na Jadranu. Posebno vrijedi posjetiti park Komrčar, jednu od najljepših zelenih oaza na Jadranu, gdje u simbiozi rastu lokalne i egzotične biljke, te Kalifrontu, najveći šumski kompleks na otoku u kojem se krije i šuma Dundo, zaštićeni botanički rezervat.
I za kraj, najpoznatija slastica sa receptom koji se održava zadnjih 800 godina je Rapska torta. Baza torte (kolača) je biskvit sa agrumima i orašastim plodovima.