U nedjelju, 10. rujna 2023. godine održan je 71. Dan slavonskih planinara, tradicionalno godišnje regionalno okupljanje planinara na području virovitičke Bilogore, u mjestu Sveti Đurađ. Tradiciju o kojoj skrbi udruga Slavonski planinari a organizira domaćin – neko od društava njenih članica. Ove godine je domaćinska briga bila na HPD „Papuk“ iz Virovitice, a posebna prigoda  95 godina organiziranog planinarstva u Virovitici. Istovremeno je „odrađen“ i 18. virovitički susret planinara (lipanjski susret) koji je bio odgođen zbog tadašnjih vremenskih neprilika. Okupilo se tako, na ugodno iznenađenje domaćina, oko 380 sudionika spremnih na planinarske susrete i sve ono drugo što čini planinarstvo. Nakon prijava društava iz raznih krajeva Slavonije, Podravine, Zagorja…uslijedio je planinarski doručak te pripreme za polazak na staze virovitičke Bilogore.

Okupljene su pozdravili predsjednik HPD-a „Papuk“ Mario Ripli, dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin te predsjednik udruge Slavonski planinari Otmar Tosenberger. Predstavljene su planinarske staze i šetnjice za ovaj susret: staze od 10 i 12 km te šetnjica za okupljene građane i ostale zaljubljenike u prirodu i zdrav način življenja, bez uspona od 8 km, a sve staze su bile kružne. Kao i uvijek, uslijedilo je fotografiranje okupljenih planinara iz ptičje perspektive i napokon pokret na staze.

Događaj su ove godine virovitički planinarili obogatili predstavljanjem raznih udruga i ustanova, blisko povezanih uz planinarstvo, prirodu, zdrav način života i poticanje mlađe populacije u zaštiti okoliša i brige za očuvanjem svega zelenog. Učinili su to uz pomoć Društva za sport i rekreaciju Podgorje koji su prisutne planinare podsjetili na pomalo zaboravljene igre i stare sportove, kulturnu udrugu KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Hrvatske šume, Uprava šuma Podružnica Slatina i Šumarija Virovitica, Planinarski trofej te HGSS stanica Orahovica, koja se pored promocije rada HGSS aktivno brinula za sigurnost svih sudionika ovog susreta. Prisutan je bio i jedan „slatki“ obrt za ručno rađenu čokoladu Choco&Pralinea te Planinarski trofej iz Zagreba. Dok je dvjestotinjak planinara pohodilo virovitičku Bilogoru uživajući u njenim vidicima, po prilično vrućem danu, oko mjesnog doma gdje je bio centar svih aktivnosti toga dana, počeo se širiti zvuk rock glazbe koju je prisutnima priuštio glazbeni sastav Glory Days Revival Band, a svoja su glazbala dovezli čak iz Siska. Bližilo se vrijeme ručka, prva grupa se već vratila sa šetnjice, a pristizala je i veća skupina sa staze od 12 km, dok je ekipa sa staze od 10 km, napravila veću pauzu kod vikendice virovitičkih planinara Goslerovih.

Stazu od 10 km, službenog naziva „Virovitički vidici“ već duži niz godina održavaju virovitički planinari a upisan je i u Registar planinarskih putova HPS. Ona prva, najduža staza od 12 km, bila je kombinacija staza „Virovitički vidici“ i „Brusovi“ te uključivala Paulov izvor i virovitičke ribnjake, koji su u fazi uređenja za buduća virovitička jezera.

Miris planinarskog graha pripremljenog po tajnoj recepturi Škalićeve ekipe širio se naseljem i ubrzo vratio izgubljenu snagu planinara, a godila je i koja kap osvježavajuće tekućine koje je bilo u velikoj ponudi.  

Rad planinarskog društva „Papuk“ kao i Slavonski planinari prikazan je kroz promociju tiskovnih materijala, karata, planinarskih dnevnika lokalnih obilaznica kao što su Slavonski planinarski put te Pet utvrda požeške gore.

Po završetku ručka i kraćeg odmora nastavili su se ugodni i veseli planinarski razgovori uz ples i pjesmu domaće i strane rock glazbe benda iz Siska.

Nakon zabavnog djela susreta uslijedila je podjela priznanja udruge Slavonski planinar  „Kamilo Firinger“ za turni obilazak Slavonskog planinarskog puta, ovjeren u periodu od 1.9.2022. do 31.8.2023. koje je  svečano uručio predsjednik udruge Otmar Tosenberger. Tako su za izuzetan doprinos promoviranja i održavanja Slavonskog planinarskog puta turnim obilaskom SPP-a priznanja dobili: Sara Peinkiher, PD “Majšperk”, Majšperk, SLO, Tom Peinkiher, PD “Majšperk”, Majšperk, SLO, Sani Schrötter, PD “Sveti Matej” Viškovo, Tatjana Šavorić, PD “AktivNatura”, Zagreb te Daniel Križanec, HPD “Cibalia” Vinkovci za svoj 3. turni obilazak u samo 5 dana.

Zahvalnice i prigodni poklon za sudjelovanje na obilježavanju 71. Dana slavonskih planinara, 95 godina organiziranog planinarstva u Virovitici te 18. virovitičkog susreta planinara uručio je predsjednik HPD-a „Papuk“ društvima: HPD Bilo Koprivnica, PD Zanatlija Osijek, PD Krndija Našice, HPD Strmac Nova Gradiška, PD Đakovo, HPD Belišće, PD Petrov vrh Daruvar, HPD Cesargrad Klanjec, HPD Sokol Feričanci, HPD Bršljan-Jankovac Osijek, HPD Orahovica, PD Borik Đurđevac, PD Zmajevac Novska, HPD Cibalia Vinkovci, HPD Gojzerica Požega, PD Dilj gora Slavonski Brod, HPD Bilogora Bjelovar, HPD Lipa Lipik, PD Ludbreg, PD Ravna gora Varaždin, PD AktivNatura Zagreb, PD Psunj Pakrac, PD Frankopan Rokovci-Andrijaševci, HPD Liska Ilok, PD Mališćak Velika te HGSS stanica Orahovica.

26 društava više je nego dobar broj planinarskih udruga koje su posjetili virovitičku Bilogoru. Uz članove planinarskih društava, gostujućih i domaćina, našlo se ovdje 50 tak ostalih aktera ove manifestacije (predstavnici udruga i obrta te građani virovitičkog kraja). HPD „Papuk“ ponosno je i u odličnoj organizaciji privelo ovu manifestaciju kraju.

Sve gore opisano ne bi bilo moguće organizirati niti ostvariti cilj promocije ove outdoor aktivnosti i sadržaja na području destinacije Slavonija i Podravina, da nije bilo velikodušne pomoći Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Turističke zajednice Grada Virovitice, Sportske zajednice Grada Virovitice i Saveza sportske rekreacije „SPORT ZA SVE“ Virovitičko-podravske županije, Hrvatskih šuma, HGSS stanice Orahovica te medijske pokrovitelje Informativni centar Virovitica i Plava TV Virovitica.

No, nemojmo zaboraviti da su najzaslužniji za ovu manifestaciju održanu u Virovitici upravo virovitički planinari, članovi HPD-a „Papuk“ koji su se danima trudili da sve bude baš kako to planinarski mora i biti. S naglaskom na užitak!

Stoga veliko hvala Mariji K., Dunji, Zvjezdani, Mariji V., Zdravku, Sanji, Gabrijeli, Elvisu, Ljiljani, Iviji, Karli, Milanu, Matiji, Ireni, Jasni, Sandi, Renati Š. B., Meliti, Ivanu i Anđelki, Martini, Vesnici, Saneli, Draženki, Renati J., Mariju T., Krumu, Dubravku, Grozdani… kao i svima koji su aktivno volontirali, a tko su oni neka vam fotografije kažu.

Vodiči šetnjice, Nikola i Dubravka, vodiči i pomoćnici Svjetlana, Mara, Dalibor, Javor, Maja i Vanja…Hvala vam!

I naposljetku, veliko hvala svima planinarima koji su sudjelovali i obilježili i ovogodišnji, 71. Dan slavonskih planinara.

Završetkom ove manifestacije nastavlja se aktivan rad HPD-a „Papuk“ već slijedećeg vikenda kada će se Sekcija za djecu i mladež uputiti na dvodnevnu turu Strahinjčicom, a dio ekipe u daljnji etapni obilazak Slavonskog planinarskog puta.