Planinarski izlet

PULA – VODICE

(Ćićarija)
DANI ISTARSKIH PLANINARA

14. 10. 2023. (subota) – 15. 10. 2023. (nedjelja)

POLAZAK – subota, 14. 10. 2023., u 4:00 h sa parkirališta ispred zgrade Županije u Virovitici
POVRATAK – nedjelja, 15. 10. 2023. u Viroviticu oko 23:00 h

TROŠAK IZLETA – 105 eura (mogućnost plaćanje na tri rate)
TROŠAK obuhvaća – prijevoz autobusom 30 sjedala, smještaj u HI HOSTEL PULA (noćenje, doručak, pristojba i grupna iskaznica)

PRIJAVE – u tijeku kod Marija Riplija 098 637 105 najkasnije do 12. 7. 2023.
UPLATE

  1. rata (35 eura) – srijeda, 12. 7. 2023., od 20h u prostoriji Društva
  2. rata (35 eura) – srijeda, 9. 8. 2023., od 20h u prostoriji Društva
  3. rata (35 eura) – srijeda, 13. 9. 2023., od 20h u prostoriji Društva

Ili putem online bankarstva uplatom na IBAN: HR5324850031100215723
opis plaćanja IZLET PULA 2023. IME I PREZIME PLANINARA

Oprema:
standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima: gojzerice, štapovi, rezervna odjeća, prva pomoć, planinarska iskaznica.

PLAN IZLETA

14. 10. (subota)

Polazak iz Virovitice s parkirališta Županije u 4 sata.
Vožnja prema Puli uz pauze.
Dolazak oko 12.00 sati do HI hostela Pula, smještaj u hostel.
Odlazak autobusom do poluotoka Premantura i zaštićenog područja značajnog krajobraza Kamenjak
Obilazimo stazu biološke raznolikosti Donji Kamenjak

OPIS STAZE: Rt Kamenjak je znamenit po orhidejama i parku dinosaura. Staza ulazi u zaštićene krajolike Kamenjaka. Putem prolazimo kraj parka dinosaura s impozantnim skulpturama dinosaura u prirodnoj veličini, a na obali možete vidjeti i njihove stvarne stope zauvijek urezane u kamenu. Putem ćemo naići i na lučicu u kojoj se ljuljuškaju barke starih premanturskih ribara. Obala koja se proteže ispod same staze ističe se raznolikošću oblutaka, ravnih ploča i špicastog kamenja (siga) koje more iz dana u dan oblikuje i rezbari. U daljini primijetit ćemo obrise dvaju otočića. Jedan je od njih Porer, kamenita hrid na kojoj se ponosno uzdiže istoimeni svjetionik, a drugi Fenoliga, jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaurovih stopala u Europi. Na samom jugu Kamenjaka smjestio se Safari bar izrađen od materijala pronađenih na Kamenjaku. Obala južnog dijela Kamenjaka obiluje kanjonima poznatima po atraktivnim skokovima u more i podvodnim špiljama. Na putu prema sjeveru pratit će vas prekrasna flora Kamenjaka koju čini više od 500 različitih biljnih vrsta. Među njima se osobito izdvajaju orhideje, neke i strogo zaštićene zakonom. Nastavljamo dalje šetnju uz istočnu obalu Kamenjaka i uživamo u pogledu na medulinski arhipelag koji krasi mnoštvo otočića i uvala. Pored opisanog postoji mogućnost i kupanja.

Staza nije zahtjevna, oko 5h s pauzama (14 km)
Povratak autobusom do hostela i slobodna večer.

15. 10. (nedjelja)

Doručak i odjava iz hostela
Polazak autobusom prema mjestu Vodice u neposrednu blizinu slovenske granice, sjevernim grebenom Ćićarije,
gdje ćemo se pridružiti pohodu 20. Dani istarskih planinara u organizaciji Istarskog planinarskog saveza.
Nakon pohod slijedi povratak prema Virovitici, a dolazak u Viroviticu se očekuje u kasnim večernjim satima.

Vodiči: SVJETLANA BARDIĆ – NATALIJA ŠTIMAC (vodič PD/CA Elektroistre Pula/Pola) – MARIO RIPLI (vodič pripravnik)


Organizator: HPD „Papuk“

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a. Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo i vodiča. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet. Ako prijavljeni član odustane od sudjelovanja na izletu novac se ne vraća osim u iznimnim situacijama (bolest, smrtni slučaj, samoizolacija ili drugi opravdani razlog uz predočenje dokumentacije). Povrat novca odobrava se na sastanku Izletničke sekcije na prijedlog vodiča izleta, a uz suglasnost Izvršnog odbora. Prenošenje uplata na druge osobe moguće je uz suglasnost vodiča. Ako se prijavi više zainteresiranih od predviđenog broja, formira se lista čekanja. Prijava bez uplate 1. rate ne smatra se valjanom. Prijave za sudjelovanje na izletu rangiraju se prema redoslijedu uplata, a prednost pri prijavljivanju može se dati redovitijim ili sposobnijim članovima i slično. Redoslijed prijava i konačan popis sudionika izleta utvrđuje vodič.