Planovi postoje da bi se ponekad i mijenjali. Tako se i planinarski vikend 14. i 15. 10. 2023. ostvario na pola plana, prvi dan je „otplaninaren“ po planu, a drugi, pretpostavljate… nije.

Trebali smo se pridružiti domaćinima iz Istarskog planinarskog saveza u obilježavanju 20. dana istarskih planinara te tako posjetiti nove prekogranične putove i u Sloveniji obići vrhove Glavičorka – Ostrič – Ribnik. Zbog najave nepovoljnih vremenskih uvjeta za siguran boravak na otvorenom i planinama, susret je odgođen za slijedeći vikend.

No, što smo to mi na kraju toga vikenda planinarili?

Nakon sedmosatnog putovanja lijepom našom u autobusu, stigli smo do smještaja HI hostela u Puli, zadužili ključeve sobe, oboružali se planinarskom opremom i oruđem te krenuli prema početnoj točki našeg pješačenja – Premanturi.

Uputili smo se na 12 km zaštićenog krajolika Kamenjaka, uz laganu šetnju koja je trajala 6 sati, a bilo nas je 32. Rt Kamenjak je znamenit po orhidejama i parku dinosaura. Staza ulazi u zaštićene krajolike Donjeg Kamenjaka. Prošli smo kraj parka dinosaura sa skulpturama dinosaura u prirodnoj veličini, a na obali smo vidjeli njihove stvarne stope zauvijek urezane u kamenu. Putem smo naišli i na lučicu u kojoj su odmarale barke starih premanturskih ribara. Dok smo šetali obalom u daljini smo primijetili obrise dvaju otočića. Jedan je od njih Porer, kamenita hrid na kojoj se ponosno uzdiže istoimeni svjetionik, a drugi Fenoliga, jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaurovih stopala u Europi. Na samom jugu Kamenjaka smjestio se Safari bar izrađen od materijala pronađenih na Kamenjaku koji je nažalost bio bez ponude, a predsjednik društva je baš imao namjeru sve planinare počastiti neograničenom količinom osvježavajućih napitaka. Obala južnog dijela Kamenjaka obiluje kanjonima poznatima po atraktivnim skokovima u more i podvodnim špiljama. Šetali smo zapadnom stranom Kamenjaka te u jednoj od uvala iskoristili pauzu za kupanje. Na putu nas je pratila zavidna količina flore Kamenjaka koju čini više od 500 različitih biljnih vrsta. Među njima se osobito izdvajaju orhideje, neke i strogo zaštićene zakonom, a koje su u trenutku našeg prolaska još spavale. Dolaskom na sam rt, najjužniju točku poluotoka Istre pored uživanja u pogledu i pjesmi valova, obavili smo i zajedničko fotografiranje. Povratak nastavljamo šetnjom uz istočnu obalu Kamenjaka i uživamo u pogledu na medulinski arhipelag koji krasi mnoštvo otočića i uvala. Zbog dužine staze, a sve kraćeg dana tako se i mi prilagođavamo te kratimo stazu sa predviđenih 14 na 12 km ostavljajući istočnu obalu prelaskom na središnji dio gdje još obilazimo Istarsku farmu gdje nas pogledom prate istarska goveda, poznata i kao boškarini.

Ističemo kako je ovo pješačenje bilo i međunarodnog tipa jer su nam se pridružile i državljanke Češke sa dva psa neutvrđenog državljanstva.

Prvi dan lagano završava, povlačimo se već poprilično umorni u sobe hostela. No to nije značilo i da je zabavna večer već gotova, neee. Ipak je bio datum 14. 10., a to znači da smo „morali“ proslaviti i rođendan naše društva jer je baš na taj dan prije 95 godina počela organizirana planinarska djelatnost virovitičkog kraja. Zahvaljujući našoj Nataliji koja je pripremila rođendansku tortu, a i svima ostalima na odličnoj organizaciji oko logistike, uz pjesmu i smijeh proslavili smo i zaključili i taj dan.

Našim planinarskim vodičima je ostala još samo briga prije spavanja u obliku organizacije drugog dana. Vodili su brigu o najavi naglog pogoršanja vremena u obliku vjetra i kiše te smanjenja temperature i odlučili kako ti uvjeti nisu sigurni za boravak naših planinara na otvorenom i vrhovima planina.

Dan drugi se budi, uz doručak i pogledom u nebo te razne druge aplikacije, pala je odluka da se nakon izlaska iz hostela uputimo u šetnju stazama Verudele te samog centra Pule. Tako je i bilo. Obilaskom Verudele uz obalu uživalo se u pogledima na otvoreno more i ostalim znamenitostima toga kraja. Nagli pljusak je poremetio dužinu trajanja šetnje pa su nakon samo 4 km odlučili autobusom otići do centra Pule te uživati u razgledavanju brojnih kulturnih, povijesnih i drugih znamenitosti. Tom šetnjom su svi „odradili“ dnevnu dozu od najmanje 10000 koraka.

Možemo zaključiti ovaj vikend kao ugodno pješačenje, jednom od tehnika kretanja po planinama.

Zahvala svima koji su omogućili da ovaj vikend provedemo baš onako kako smo ga i proveli. Uživajući!