I ove godine odazvali smo se pozivu HPD Vidim Kutjevo na njihov tradicionalni planinarski izlet povodom Martinja. Krenuli smo u nedjelju, 5.11.2023. u 6.30 s parkirališta ispred zgrade Županije.

Unatoč najavama o kišnom vremenu, jutro je bilo obasjano zrakama sunca. Oko 8 sati došli smo na Trg Graševine u Kutjevo gdje nas je domaćin dočekao sa pravim slavonskim doručkom, no nažalost idila nije dugo trajala. Polazak na staze je bio predviđen za 9.30 no nažalost najavljivana kiša ipak je došla i do nas. Srećom nije nas oneraspoložilo. Družili smo se i zabavljali u obližnjim kafićima i pod šatorom koji su domaćini pripremili.

Oko 11 sati, kiša je ipak popustila te smo krenuli na stazu.  Umjesto 3 predviđene staze išla se samo jedna kružna staza od 8 km koja je odgovarala trenutnom stanju na terenu. Oni koji nisu htjeli na stazu, išli su na kratke šetnjice do obližnjih vinogradskih  podruma. Staza se protezala kutjevačkim vinogradima do vidikovca na kojem smo napravili pauzu. Sunce je ponovno zasjelo, a sa vidikovca se pružala pjesma i žubor planinara. Nastavili smo nazad kroz zaselke do trga.

Na trgu nas je dočekao miris kotlovine i roštilja. Mnogi koji su ostali na trgu uživali su u Gradskoj limenoj glazbi i povorci konjskih zaprega. Nakon ručka, domaćini su pripremili Martinjski obred krštenja mošta.  Nakon obreda nastavila se zabava uz TS „Žute dunje“. Uz dobru glazbu i dobro vino vrijeme brzo prođe pa je tako došlo i vrijeme za polazak. Kutjevo napuštamo u 17.30.  Iako smo morali nazad kući, to nije značilo da se moramo prestati zabavljati. Pjesma se na razočaranje našeg vozača Željka, nastavila i u autobusu. Puni doživljaja stižemo u Viroviticu oko 19 sati.   

Veselimo se sljedećem  Martinju!

Vodič : Svjetlana Bardić