Koliko toga su virovitički planinari saznali o ljepotama Baranje, ne samo o planinarstvu nego i o telekomunikacijama te nekim „višim“ silama, ne može se ovdje opisati niti vidjeti na fotografijama. Uvod je to u još jedan predivni zimski izlet ljetnog planinarenja kojeg su za svoje članove organizirali planinari HPD-a „Papuk“ iz Virovitice uz sigurno vodstvo svojih vodiča, a na poziv domaćina PD Zanatlija iz Osijeka čija je tradicionalna manifestacija „ZimBa“ (Zima u Baranji), ove godine održana u subotu, 10. veljače.

U ranim jutarnjim satima uputila se ekipa od 18 članova „Papuka“ put Baranje na mjesto okupljanja, Svetište Marije Lurdske u Popovcu koje datira iz 1916. godine. Virovitičkim planinarima pridružilo se i dvoje članova prijateljskog i susjednog Planinarskog društva „Borik“ iz Đurđevca. Putovanje je proteklo u opuštajućoj i smijehom prosipanoj atmosferi uz povećanu dozu edukativnog sadržaja sumnjive vrijednosti. Bio je tako potreban i veći odmor uz jutarnja osvježavajuća pića koji je iskorišten u Belišću, gradu čija povijest počinje osnivanjem industrijskoga poduzeća 1884. godine. Vratimo se mi planinarenju pa istaknimo kako se kod Svetišta Marije Lurdske okupilo čak 18 planinarskih društava, a prema zapisu domaćina, susretu je sudjelovalo 154 planinara.

Zanimljiva i važna brojka jer se ove godine obilježava 150. godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. „Zimba“ je planinarski pohod pod maskama, po volji sudionika, a „obavezno“ završava pokladnom zabavom. Krenula je tako maskirana povorka planinara dijelom Baranjske planinarske obilaznice, od 1. kontrolne točke (KT) do KT 6., uz prilagodbu staze na težim dionicama. Prošli su i pored odašiljača „Belje“ o kojemu su planinari Virovitice mogli dosta saznati „rijetkim“ spominjanjem tijekom putovanja autobusom.

Dolaskom do vrha Baranje, Kamenjaka (243 m nadmorske visine), koji je ujedno i kontrolna točka Hrvatske obilaznice, ali i ostalih obilaznica, skupina je iskoristila vrijeme za odmor koji je uključivao i potvrdu dolaska na ovaj lokalitet utiskivanjem žiga u odgovarajuće dnevnike uz fotografiranja i snimanja video materijala. Ovdje se nalazi i trigonometrijska točka stalne geodetske osnove (piramida od cigle sagrađena 1946., obnovljena 2022.)

O tome koliko je ova lokacija popularna govorila je i količina strujanja zraka koja je stvarala dojam kao da je najgoropadniji vjetar istočne obale Jadrana svratio do Baranje. Uslijedio je povratak kružnom stazom prema Svetištu prelazeći Stanove i Popovac planinu. Nakon desetak kilometara planinarskog pohoda i tri sata boravka na svježem zraku uputili su se vozilima do Doma kulture u Gajiću gdje se održao onaj zabavni dio – poklade.

Uz planinarski grah bile su tu i ne zaobilazne krofne koje je pripremio domaćin. Da bi sva hrana sjela na svoje mjesta potrudio se planinarski DJ koji je odašiljao razne hitove prostorom Doma i tjerao planinare da naprave još nekoliko, ovaj puta, plesnih koraka. Došlo je vrijeme polaska za Viroviticu uz pomalo neobičan ispraćaj domaćina. Gajdaši i strašne Baranjske buše pohodile su Gajić s misijom tjeranja zlih zimskih duhova i prizivanja proljeća.

I za kraj spomenimo sudionike ovog izleta i zahvalimo se Vražici, Liji, Bubamari, Mnogookoj, Plavuši i Crvenokosoj, Mišici, Voćkici, Mašnici, Maskiranoj ratnici, Šeiku, Rogonji, Čudovištu i ostalim nemaskiranim akterima.