Prema zapisima, iz tada glasila, HRVATSKOG PLANINARSKOG DRUŠTVA, „HRVATSKI PLANINAR“ i to godine 1928., pod rubrikom DRUŠTVENE VIJESTI spominje sa osnivanje nove podružnice H.P.D. pod imenom „PAPUK“ i to kao rezultat propagande H.P.D. središnjice koja je sa svojom foto-sekcijom sudjelovala u Virovitici od 25.-30.8.1928. godine na kulturno-gospodarskoj izložbi gdje su izložili oko 50 komada prekrasnih planinskih motiva koji su naišli na sveopće priznanje posjetnika izložbe, a što se vidjelo i iz diplome kojom je podružnicu izložbeni i ocjenjivački odbor odlikovao. 

Drugi izvori pišu o tome da se početkom organiziranog planinarstva u Virovitici smatra 1927. godina kada se nekoliko Virovitičana, ljubitelja prirode učlanilo u Planinarsko društvo Zagreb sa ciljem da, prilikom zajedničkog odlaska u planine, mogu na željeznici koristiti popust pri kupnji vozne karte. Postoji i fotografija iz tog vremena, točnije datuma 8. kolovoza 1927. godine pokraj Aljaževa stupa, malog skloništa, na najvišem vrhu tadašnje Jugoslavije, Triglavu, na kojoj se nalaze 4 planinara iz Virovitice i to: Stjepan Kern, Antun Jeržabek, Josip Vujčić i  Antun Španić, dok  je peti August Pajsker napravio taj snimak. Ta skupina planinara organizirala je povremene izlete u okolne planine pozivajući i ostale građane da im se pridruže u obilasku prirodnih ljepota svog kraja i domovine. Uspjeli su na taj način okupiti znatan broj zaljubljenika prirode.

Tako je 14. listopada 1928. godine održan osnivački sastanak podružnice Hrvatskog planinarskog društva Zagreb u Virovitici. Podružnica je dobila ime Papuk uglavnom zbog toga što je već postojala podružnica Bilogora u Bjelovaru, a odobrena su joj pravila 29.12.1928. godine od velikog župana.